Sundhed

Forvirring med henblik på avl

Kilde: The Kennel Club

Nedenstående gør sig gældende for følgende sygdomme; EIC, CNM, PRA og HNPK. Dette afsnit vil omhandle Sirius Magic's holdinger med henblik på avl.

Affected

Det er vigtigt at distancerer mellem en affected og en rask bærer, da disse to begreber ikke er synonymer. En affected hund har udviklet sygdommen, altså to syge gener.

Udfald

Avlshund Avlshund Resultater Vores anbefaling
Affected Affected 100% Affected Undgås
Affected Rask bærer

50% Affected

50% Rask bærer

Undgås
Affected Fri 100% Rask bærer Undgås
 

Rask bærer

En rask bærer har ét raskt- og ét sygt gen. Hunden er eller bliver ej syg, men bærer kun på sygedommen.

Udfald

Avlshund Avlshund Resultater Vores anbefaling
Rask bærer Affected

50% Affected

50% Rask bærer

Undgås
Rask bærer Rask bærer

50% Rask bærer

25% Affected

25% Fri

Undgås
Rask bærer Fri

50% Fri

50% Rask bærer

Godkendt
 

Fri

En Fri hund har 2 raske gen og kan ligesom en rask bærer ej heller blive syg.

Udfald

Avlshund Avlshund Resultater Vores anbefaling
Fri Affected

100% Rask bærer

Undgås
Fri Rask bærer

50% Rask bærer

50% Fri

Godkendt
Fri Fri

100% Fri

Godkendt
 

Konklusion
En kombination mellem en fri og en affected hund vil på kort sigt ikke give problemer. På lang sigt vil det dog forringe racen, da der vil fremkomme en overvægt af bærer og dermed medfører, at der vil blive avlet på kombinationen raske bærer - raske bærer. Denne kombination vil, som illustret ovenfor, ressulterer i 25% affected hunde og man vil derfor kunne risikerer et støre antal syge hunde.

Da Kennel Sirius Magic's vision er at avle mod en bæredygtig race vil vi ikke anvende affected hunde i avl. Ligeledes vil vores handhunde ikke stå til avlsrådighed for affected eller utestet tæver.

Hofteledsdysplasi (HD)

"Hvad er HD?

HD står for hofteledsdysplasi. Det er en lidelse, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke er tilpasset hinanden optimalt.

HD er en arvelig betinget sygdom. Arvegangen er "polygenetisk", d.v.s. at flere forskellige gener afgør, hvorvidt en hund er disponeret for at udvikle lidelsen. Hvis hunden er arveligt disponeret, har den stor risiko for at udvikle HD, især hvis den udsættes for negative miljøpåvirkninger som forkert fodring, overdreven motion eller hurtig vækst. Mange racer har avlsprogrammer, der skal bekæmpe HD.

Typiske symptomer er, at hunden har svært ved at rejse sig op, er slinger i bagkroppen og sætter sig hurtigt ned, når den ikke er i bevægelse."

I vores kennel bruger vi kun HD frie hunde i avl.

Albueledsdysplasi (AD)

"Hvad er AD?

AD står for albueleds-dysplasi. Dysplasi er en unormal udvikling af leddet.

Unormal udvikling af albueleddet kan give anledning til udvikling af forskellige lidelser. Fælles for disse lidelser er, at de som følge af fejlbelastning af leddet forårsager udvikling af slidgigt. Ved slidgigt forstås en lidelse, hvor ledbrusken er mere eller mindre ødelagt, og hvor der rundt omkring i leddet er dannet nyt knoglevæv. Slidgigt kan være meget smertefuldt og kan begrænse leddets bevægelighed.

AD er ligesom HD en multifaktoriel arvelig lidelse, hvor en hunds arvelige disposition sammen med de negative miljøbelastninger, som den eventuelt udsættes for, er afgørende for, om den udvikler slidgigt og i hvilken grad.

Symptomerne starter typisk i 4 – 5 mdrs. alderen. De tidligste symptomer er stivhed i forbenene især efter hvile. Er begge albuer angrebne, kan symptomerne være svære at opdage. Gangen er da stiv, forpoterne drejet let udad, og albuerne holdes tæt ind til brystkassen. Egentlig halthed opstår først senere i forbindelse med udvikling af slidgigten."

I vores kennel bruger vi kun AD frie hunde i avl.

Progressiv Retinal Atrofi (PRA)

"PRA hos Labrador Retriever
Den type PRA der oftest rammer Labrador racen kaldes prcd-PRA. Prcd står for ”Progressiv Rod-Cone Degeneration”, som oversat betyder ”fremadskridende forstyrrelse/nedbrydning af nethindens tappe og stave”. Først nedbrydes stavene, hvilket forstyrrer evnen til at se i mørke, kaldes også natteblindhed. Senere nedbrydes også nethindens tappe, som anvendes til at se i dagslys. De fleste hunde som får sygdommen PRA, bliver på sigt helt blinde."

"Nedarvning
Hos alle racer der i dag er identificeret med prcd-PRA, inklusive Labrador, er nedarvningen autosomal recessiv. Det betyder at en hund med PRA, bærer to kopier af det defekte gen, et fra sin mor og et fra sin far. En hund der har et rask gen og et defekt gen viser ingen symptomer på sygdommen, men er rask bærer af sygdomsanlægget, og kan vidergive sygdomsanlægget/genet til sit afkom. PRA ses i samme udstrækning hos hanner som hos tæver."

Exercise Induced Collapse (EIC)

"Hvad er EIC?
Exercise Induced Collapse hos Labrador Retriever. EIC er beskrevet som et sygdomskompleks som hos nogle hunde kan medføre trænings intolerans og kollaps.

Disse hunde kan tolerere mild til moderat arbejdsbelastning, men efter 5 til 20 minutters anstrengende arbejde med ekstrem ”belastning” indtræder svaghed efterfulgt af kollaps. Nogle af disse hunde kollaberer hver gang de arbejder til denne grænse – andre kollaberer kun af og til.

En stor del af de hunde som genetisk set har EIC udviser ikke symptomer på sygdommen og laver ikke disse kollaps. Man har pt. ikke viden om hvorfor de fleste hunde med den genetiske defekt ikke udviser symptomer og hvorfor nogle hunde gør.

EIC er en arvelig tilstand, hvor forskere på University of Minnesota har identificeret årsagen som en recessiv mutation i genet for dynamin-1, der spiller en rolle i overførslen af beskeder i det centrale nervesystem."

Centronuclear Myopati (CNM)

"Hvad er CNM?
Centronuclear Myopati kaldes også Hereditary myopathy of the Labrador retriever eller Labrador retriever myophathy, og der findes en tilsvarende type hos mennesker. 

De klassiske symptomer er, at hvalpen ved ca. 2-5 måneders alderen, taber sig i vægt, og bliver stiv i sine bevægelser. Hvalpen tåler ikke motion og bliver muskelsvag. Musklerne udvikles ikke normalt, og ofte får hvalpen vækstproblemer. Ofte stabiliserer sygdommen sig ved et års alderen.

Hos den voksne hund ses en unormal rygskydende kropsstilling og korte stive bevægelser. Med tiden får nogle hunde problemer med vejrtrækningen og/eller synsproblemer.

Arvegangen er autosomal recessiv, præcis som vi kender det fra lidelser som PRA og EIC. Sygdommen er medfødt og kan ikke helbredes. De fleste hunde med CNM må aflives i en tidlig alder. Det forekommer at visse Labrador har ganske milde symptomer og kan leve med sygdommen en tid, men det er sjældent.

Informationer om sygdommen findes i begrænset omfang på dansk - se links nederst på siden. Information om sygdommen på engelsk findes på The Alfort Schools hjemmeside www.cnmlabrador.com"

Hereditary Nasal Parakerato (HNPK)

Hvad er HNPK?

Hereditary nasal parakerato også kaldet "tør næse". Arvegangen er ligesom PRA, EIC og CNM autosomal recessiv. HNPK er en hudsygdom "hvor næsespejlet er involveret, uden at øvrige hudpartier er paĚŠvirket. Læsionerne opstår typisk hos de store hvalpe og unghunde, dvs. når hundene er imellem 6 og 12 måneder."

Ønskes et billede af HNPK (tørnæse) i udbrud, kan der trykkes på kilde linket foroven.

Tørnæse kan på nuværende tidspunkt ikke helbredes, det er dog muligt at yde en livsforbedrende indsats med creme osv. Vi har haft god erfaring med en svampecreme ved navn "Brentan creme 2%", som fåes i håndkøb på apoteket. Derudover brugte vi også en creme "Elizabeth Arden - eight hour". Denne behandling ressulterede i en infektionsfri næse på vores tæve, vi lover dog ingen garenteret effekt på andre hunde.